7 липня в Стамбулі відбулася зустріч президентів України та Туреччини, на якій, серед іншого, обговорювалися перспективи продовження Чорноморської зернової угоди.

Як пише ЦТС з посиланням на Anadolu, виступаючи перед журналістами за підсумками зустрічі, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що зернову угоду потрібно продовжити на строк від 2-3 місяців до двох років.

 "За рік зерновим коридором перевезено 33 млн т продуктів. Термін цієї угоди спливає 17 липня. Зараз дуже важливо досягти продовження угоди. Туреччина продовжує свої зусилля у цьому напрямі. Важливо продовжити цю ініціативу від двох до трьох місяців. Загалом ми намагаємося забезпечити постачання продуктів до світових ринків терміном на 2 роки. Туреччина сподівається на продовження Чорноморської зернової угоди, термін дії якої спливає 17 липня. Ми будемо прагнути продовження зернового коридору на два роки", - сказав Ердоган.

Відзначимо, що, згідно повідомлень турецьких ЗМІ, на минулих вихідних також відбулася телефонна розмова міністра закордонних справ Туреччини Хакана Фідана з російським міністром закордонних справ Лавровим. Обговорювалися питання, що стосуються зернової угоди.

Нагадаємо, що 4 липня МЗС росії заявило, що "підстав для подальшого продовження "чорноморської ініціативи", яка закінчується 17 липня, немає".

Також росія повторила вимогу підключити "Россельхозбанк" до глобальної платіжної системи Swift в обмін на продовження дії зернової угоди, і заявила, що не прийме компромісну пропозицію.

Тим часом, з боку експертного середовища озвучується думка, що безпечну роботу зернового коридора могли б гарантувати ВМС трьох чорноморських країн НАТО - Туреччини, Румунії та Болгарії