Група "Метінвест" за 16 місяців повномасштабної війни передала захисникам України 411 автівок різного призначення та 1,2 млн літрів пального. Всього на підтримку військових компанія спрямувала 2 млрд грн.

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію компанії.

"На початку повномасштабної війни це була переважно спеціальна техніка з підприємств компанії. Вантажівки, бульдозери, екскаватори й самоскиди допомагали будувати фортифікаційні споруди навколо міст. Згодом "Метінвест" організував доставку машин із-за кордону. Компанія привозить пікапи, повнопривідні джипи та мікроавтобуси, які допомагають захисникам забезпечувати необхідним підрозділи, швидко пересуватися й бути на крок попереду ворогів. А для евакуації поранених компанія передає спеціалізовані машини швидкої допомоги", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що одна з останніх партій "швидких" відправилася до військових медиків ЗСУ. Загальна вартість 30 авто - 18 млн грн. Усі автомобілі доставили з Італії, їх відремонтували й технічно вдосконалили для екстремальної роботи під обстрілами.

У червні "Метінвест" передав Державній прикордонній службі України п'ять пікапів, які дозволять мобільним групам реагування та моніторингу швидко переміщатися між позиціями. 

Також компанія започаткувала ще один важливий напрям допомоги армії - посилення захисту військового транспорту. Зокрема, фахівці "Метінвесту" розробили броньовані щити для операторів великокаліберної зброї. Зі спецсталі компанії також виготовляють захисні елементи для позашляховиків, медичного транспорту, машин комунальних служб, що працюють на лінії вогню.

Металопродукція "Метінвесту" використовується і для виробництва мобільних багі. Навесні 2023 року "Метінвест-СМЦ" відвантажив Оперативному командуванню "Південь" 3,8 тонни прокату, якого вистачить на комплектацію 10 мініавтівок.

"До забезпечення оборонців транспортом долучаються й безпосередньо співробітники підприємств. Наприклад, спеціалісти Інгулецького ГЗК переробили колишню пересувну їдальню у мобільну лазню й передали її батальйону "Арей". Окрім того, бійці отримали вантажний автомобіль. Фахівці комбінату надійно відремонтували техніку, підлаштували до роботи у складних умовах і пофарбували в камуфляж. Натепер безвідмовна вантажівка перевозить людей, зброю, речі, є незамінною при зміні дислокації", - повідомив генеральний директор Групи "Метінвест" Юрій Риженков.

Крім того, працівники Запоріжсталь у вільний від роботи час долучаються до відновлення військової техніки на спеціалізованих ремонтних майданчиках, що облаштовані в Запоріжжі.