ЄС та Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) спрямують 43 млн євро на модернізацію залізниці у Молдові.

Про це пише ЦТС з посиланням на ГМК Центр.

Угоди, підписані сторонами, передбачають виділення 23 млн євро кредиту від ЄБРР та 20 млн євро гранту від Єврокомісії в рамках європейської ініціативи "Шляхи солідарності" для полегшення перевезень імпортно-експортних вантажів для України.

Кошти призначені для ремонту залізничного коридору Північ-Південь: Велчінец-Окніца-Бельци-Унгень-Кишинів-Каїнари загальною протяжністю 446 км. Передбачено заміну шпал, рейок та баласту на критичних дільницях залізничної інфраструктури.

Очікується, що реалізація проекту дасть змогу підвищити рівень безпеки залізничного руху, збільшити швидкість руху пасажирських і вантажних поїздів, а також скоротити час обороту поїздів.

За словами керівника відділу співробітництва представництва ЄС Магдалени Мюллер-Урі, ЄС підтримує модернізацію залізничного сектору в Молдові, тож на ці цілі було надано грант у 20 млн євро як безповоротну підтримку для відновлення коридору Північ-Південь.

"Цей коридор є ключовим транзитним маршрутом на шляхах солідарності для України. Він також має стратегічне значення для Молдови, оскільки з’єднує великі міста, такі як Єдинець, Бєльці, Унгень, Кишинів з портом Джурджулешти. Краща залізнична інфраструктура приносить екологічні, економічні та соціальні переваги для країни. ЄС підтримуватиме інтеграцію залізничної системи Молдови в єдиний європейський простір, і частина підтримки включатиме прийняття стандартів для європейської колії", - зауважила вона.