Декілька тижнів тому генсек ООН Антоніу Гутерреш запропонував всім сторонам зернової угоди розпочати перемовини щодо можливості відновлення роботи аміакопроводу Тольятті-Одеса, на чому раніше наполягала рф. Однак російська сторона відмовилася від участі в цих переговорах.

Як пише ЦТС з посиланням на Latifundist, про це сьогодні під час конференції Grain Ukraine повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Юрій Васьков.

За словами посадовця, Туреччина та Україна погодилися на проведення перемовин, однак росія вийшла з переговорного процесу, заявивши, що спочатку мають бути виконані її 5 вимог, озвучених раніше.

"Аміакопровод технічно дозволяє прокачувати 100 тис. т на місяць, якщо він запрацює… Це за сьогоднішніми цінами аміаку - 28-30 млн дол. прибутку, які отримають російські відправники і виробники. Це не досить велика цифра для них в економічному сенсі, якщо порівнювати з тим, що очікує Україна", - пояснив Васьков.

Заступник міністра зауважив, що для відновлення роботи аміакопроводу, зернова угода має повноцінно функціонувати. А вже після цього можна говорити про підписання додаткової угоди щодо транзиту аміаку.

Нагадаємо, що в квітні МЗС країни-агресора висунув наступні вимоги в обмін на стабільну роботу зернового коридору: "Перепідключення "Россільгоспбанку" до SWIFT, відновлення поставок сільгосптехніки, запчастин та сервісного обслуговування, скасування обмежень на страхування та перестрахування плюс зняття заборони на доступ до портів; відновлення роботи аміакопроводу "Тольятті-Одеса", розблокування зарубіжних активів та рахунків російських компаній, пов'язаних з виробництвом та транспортуванням продовольства та добрив".

Як вже писав ЦТС, використовуючи як фактор тиску тему відновлення транзиту російського аміаку до порту Південний, рф паралельно будує в порту Тамань термінал з перевалки аміаку та азотних добрив.