Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко повідомив, що в порт Маріуполя зайшло перше в цьому році судно класу РМ3 ("річка-море") з Ростова-на-Дону, яке вивезло з порту чергову партію краденого металу, пише ЦТС.

За його словами, це найменьше судно, що здатен поки прийняти за потужностями порт.

"Показово привезли будівельні матеріали. Та потайки прихопили чергову партію металопрокату. Всього зайшло 1900 тонн. Якщо порт буде здатен швидко розвантажувати судна, то таке значне скорочення логістики може покращити швидкість та кількість формування військових резервів окупантів", - зазначив він. 

Нагадаємо, ЦТС писав, що росія планує перетворити Маріуполь на великий логістичний хаб для експорту зерна з тимчасово окупованих територій Донеччини та Запорізької області. Для цього окупанти зносять залізничний вокзал та перебудовують морський порт. "Якщо їм вдасться реалізувати плани, то вони зможуть використовувати це для експорту зерна з окупованих територій Донеччини та Запоріжжя", - зазначав Андрющенко.

Також нагадаємо, що росіяни незаконно включили порти Маріуполь та Бердянськ до Реєстру морських портів росії. Також окупантами запущено процес включення судноплавної ділянки водних шляхів Херсонської області до Переліку внутрішніх водних шляхів рф.

Раніше ЦТС писав, що росіяни вивозять руду з тимчасово окупованих територій України, використовуючи Маріупольський порт. Продажем вкраденої української руди займаються структури, дотичні до ФСБ рф, під патронатом яких відбувається розграбування українських надр.