Уряд Німеччини знову переглядає своє рішення щодо участі китайської COSCO у капіталі одного з контейнерних терміналів порту Гамбург, повідомляють німецькі ЗМІ з посиланням на заяву міністерства економіки Німеччини, пише ЦТС.

Восени 2021 року HHLA домовилася про продаж китайської корпорації 35% терміналу CTT - одного з трьох терміналів HHLA у порту Гамбург. За умовами угоди, COSCO мала зосередити на терміналі всі свої операції трансшипменту у Північній Європі.

Однак проти операції виступили політичні інститути Німеччини та ЄС. У міністерстві економіки, внутрішніх справ, оборони, транспорту та фінансів, а також у міністерстві закордонних справ Німеччини висловили стурбованість тим, що угода передбачає не лише фінансову участь, а й дає китайській корпорації місце у раді директорів та участь у прийнятті рішень.

В результаті було ухвалено компромісне рішення. Уряд схвалив продаж COSCO 24,9% акцій терміналу. Найменша частка не давала китайській компанії місця у раді директорів, що не дозволяло їй формально впливати на стратегію.

Рішення знову потребує перегляду, оскільки СТТ нещодавно набув статусу об'єкта критичної інфраструктури.

У 2022 році було внесено зміни до законодавства щодо критичної інфраструктури, в т.ч. було додано нову категорію, що стосується "перевантажувальних комплексів у морських та внутрішніх портах з обсягом перевалки від 3,27 млн тонн на рік".

Відповідно до нових вимог, всі термінали порту Гамбург на початку цього року були зареєстровані як об'єкти критичної інфраструктури.