Управління транспорту Південно-Східної Пенсільванії обрало компанію Alstom для заміни всього парку тролейбусів (як тут називають трамваї) у Філадельфії на сучасні трамваї, які відповідають поточним стандартам доступності.

Як пише ЦТС з посиланням на Metro Report International, контракт включатиме базове замовлення на суму 714 млн дол. на 130 трамваїв Citadis, які будуть поставлені в 2027-2030 рр., з опціонами на ще 30 одиниць рухомого складу.

56218_philadelphiaseptaalstomtrolleyimpression_239614_crop

Нові трамваї замінять вагони Kawasakі, які були поставлені в американське місто на початку 1980-х років. Цей рухомий склад був розроблений спеціально для роботи на нетиповій колії стандарту 1581 мм і з радіусом кривих 10 м.

У зв’язку з планами отримання нових трамваїв місцеве транспортне управління має намір оновити підземні тролейбусні станції та побудувати низькі платформи на вуличних зупинках, щоб забезпечити оптимальну посадку пасажирів та покращити доступність.

Цікавим є те, чому у Філадельфії рухомий склад, що курсує по рейках, називають тролейбусами. Місто називає свою систему тролейбусною, а не трамвайною, тому що ця назва закріпилася історично. Місцеві рейкові транспортні засоби дійсно мають пантографи у вигляді одного "рогу" тролейбуса.

9095 at 10th St from Passyunk onto Reed Dec-1997 Mike Szilagyi photo

"Слово "тролей" історично означало прилад, який рухався по повітряній кабельній лінії. Цю технологію живлення застосували і для рейкових, і до нерейкових вагонів. Згодом одні стали в Європі відомі як тролейбуси, інші - як трамваї. В США склалася інша термінологія. Там трамвайних систем мало, й до них застосовується дивна (як для нас) термінологія: зазвичай їх називають street car, у Філадельфії - trolley, у Сан-Франциско cable-car", - пояснює Віктор Загреба, голова правління громадської організації "Віжн Зеро".

First_Trolleybuss_of_Siemens_in_Berlin_1882_(postcard)

Відзначимо, що багато маршрутів філадельфійських тролейбусів за останні десятиріччя було скасовано. Разом з тим, місто все ж таки зберегло розвинену мережу електротранспорту, якщо порівнювати з іншими американськими містами Східного узбережжя. На одному з маршрутів тут досі курсують історичні тролейбуси, побудовані в 1947 році.

maxresdefault

Також 5 маршрутів об’єднуються, а потім переходять у своєрідне "тролейбусне метро", ​​щоб пришвидшити рух центром міста.

11414735623_f303b2dde7_k_800_533_90

Після закупівлі нового рухомого складу та оновлення інфраструктури очікується, що трамваї Alstom перевозитимуть понад 80 тис. містян щоденно.