Муніципалітет італійського міста Болонья проводить тендер на суму 260 млн євро, що передбачає укладання рамкового договору на поставку до 60 вагонів трамвая, призначених для експлуатації на лініях Verde і Rossa.

Про це пише ЦТС з посиланням на Railway Gazette.

Шестирічний договір охоплює випробування та введення в експлуатацію нового рухомого складу, а також його технічне обслуговування протягом 4 років. Перше тверде замовлення включатиме 33 вагони трамвая загальною вартістю 135,3 млн євро.

Вагони планується оснастити акумуляторними тяговими батареями, що дозволить відмовитися від контактної мережі на ділянках ліній трамвая в історичному центрі міста.

Кожен вагон довжиною 33-35 м та шириною 2400 мм із двома кабінами керування розрахований на перевезення 205 пасажирів, не менше 20% зможуть їхати сидячи.

Заявки на участь у тендері мають бути надані муніципалітету до 18 червня 2024 року, а перший вагон планується поставити через 20 місяців з моменту підписання контракту. Закупівля частково фінансується в рамках національного плану відновлення та сталого розвитку (PNRR), який підтримує ЄС.

Будівництво лінії трамваю Rossa завдовжки 16,5 км і першої ділянки лінії Verde довжиною 6,9 км виконує консорціум компаній Cooperativa Muratori e Braccianti di Carpi (CMB Carpi), Alstom Ferroviaria, Amplia та Alstom Transport. Ці лінії трамваю повинні мати спільну ділянку.

З 1880 року пасажирів обслуговувала трамвайна мережа, яка  мала 16 ліній колії 1445 мм, однак у 1963 року вона була закрита. В даний час у місті створюється сучасна система з чотирьох ліній трамваю колії 1435 мм. Введення в експлуатацію першої лінії - Rossa намічено на 2026 рік.