В німецькому Вільгельмсхафені побудували перший в країні причал для прийому зрідженого природного газу. Сьогодні, 15 листопада, міністр економіки Нижньої Саксонії Олаф Ліс має офіційно презентувати об’єкт. Вже в середині грудня очікується прибуття першого судна з ЗПГ.

Як пише ЦТС з посиланням на NDR, об’єкт побудовано у рекордний термін - за 200 днів. Біля причалу буде пришвартоване судно-плавучий термінал (Höegh Esperanza), яке прийматиме зріджений газ з танкерів та вже в газоподібному стані віддаватиме його для подальшого транспортування мережею газогонів на суходолі.

Screenshot - 15_11_2022 , 12_16_56

Повідомляється, що пропускна здатність лінії з Вільгельмсхафену складатиме 10 млрд кубометрів газу на рік, з яких 3 млрд мають пройти з січня до березня. При цьому річне споживання газу Німеччиною становить близько 90 млрд кубометрів.

Читайте також Мозамбік вперше відправив судно зі зрідженим природним газом до Європи

Наразі плануються та будуються ще три плавучі LNG-термінали - у Штаде та Брунсбюттелі (поблизу Гамбурга) та Лубміні (на Балтиці). У середині жовтня федеральний уряд Німеччини також підписав контракт на будівництво п’ятого, орендованого державою ЗПГ-терміналу. Він буде використовуватися у Вільгельмсгафені з осені 2023 року.

Screenshot - 15_11_2022 , 12_26_02

Плавучий ЗПГ-термінал Höegh Esperanza

"Пʼять терміналів за пропускною спроможністю повністю замінюють "Північний потік 1" і дуже істотно впливають на газовий ринок ЄС. При тому, що зараз близько тридцяти танкерів стоять на рейдах ЄС і не мають, куди розвантажитися, нові термінали призведуть до росту постачання і подальшого зниження ціни… А там ще й греки термінали будують… І розкажіть тепер ще раз, що "нордстріми" були економічними проектами, а не політичними", - прокоментував експерт з питань енергетики Святослав Павлюк.

Як писав ЦТС, для створення та експлуатації системи обліку газу та IT-інфраструктури, необхідної для комерційної експлуатації терміналу у Вільгельмсхафені, була залучена компанія Klaipedos nafta.