Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив, що інфраструктуру Євросоюзу час переобладнати для швидких перевезень військової техніки на схід.

Про це пише ЦТС з посиланням на Еspreso.

Боррель прокоментував новий план Єврокомісії щодо перевезень військової техніки між країнами Євросоюзу. "Російська агресія проти України підриває міжнародну систему миру, засновану на правилах, у всьому світі. Але це впливає на нас. І ми повинні адаптувати нашу оборонну політику до цього нового середовища", - сказав він.

На думку дипломата, Євросоюзу потрібно адаптувати систему мобільності, щоб європейські війська могли транспортувати та швидко розгортати всі свої військові можливості. Зокрема, вивчити ланцюг постачання палива для впевненості, що він зможе забезпечити логістичні потреби.

"Це критично важливо для нашої оборони: потенціал, здатність швидко переміщувати війська та обладнання з одного боку Європейського Союзу на інший, із заходу на схід, переважно до наших зовнішніх кордонів", - наголосив Боррель.

За його словами, для цього потрібно підготувати мости, тунелі та дороги, а також потяги для транспортування наших військових потужностей.

"Цей "план дій" має на меті зменшити затримки під час транспортування військового потенціалу, що дозволить пересуватися безпечніше та швидше, починаючи від транспортної інфраструктури, нормативних питань, готовності та стійкості", - додав він.

До цих дій також належить робота над дозволами на транскордонне переміщення та митними формальностями та тісна співпраця з НАТО.

"Ми маємо ділитися кращими практиками з регіональними партнерами, із Західними Балканами. Ми повинні бути готові підготувати розгортання сил у цьому регіоні, і ми будемо вирішувати це з нашими трансатлантичними партнерами в регулярних діалогах", -  підкреслив Боррель.