В заході, присвяченому обговоренню проекту Закону України "Про внутрішній водний транспорт" (реєстр. № 2475а, в доопрацьованій редакції від 08.06.2017), внесеному народними депутатами України Борисом Козирем, Ігорем Кононенком, Ярославом Дубневичем, Максимом Бурбаком та іншими, взяли участь члени Комітету водного транспорту експертної ради, представники громадських організацій, бізнесу, експертного середовища.

Проектом Закону України "Про внутрішній водний транспорт" передбачається визначення правових, економічних та організаційних засад діяльності внутрішнього водного транспорту. Пропонується механізм вирішення питання ефективного обслуговування та функціонування річкових водних шляхів, утримання та використання об’єктів інфраструктури внутрішнього водного транспорту, виконання Угоди про асоціацію, імплементація відповідних директив та наближення законодавства України до права ЄС.

Присутні неодноразово наголошували на тому, що відсутність базового закону, що регулює функціонування внутрішнього водного транспорту має негативний вплив на його розвиток та стримує використання потенціалу внутрішніх водних шляхів у повній мірі.

Окрему увагу було зосереджено на питаннях забезпечення безпеки та потенційної загрози надзвичайної ситуації техногенного характеру територій і міст у Дніпровському басейні через відсутність надійного механізму утримання судноплавних гідроспоруд, незадовільний стан та суттєвий рівень зносу  річкового господарства.

Не менш важливим було обговорення питань відкриття річок України та створення прозорого ринку вантажоперевезень, у зв’язку із гострим дефіцитом флоту для перевезень вантажів річками, нездатністю фізично та морально застарілого флоту у забезпеченні потреб вантажовласників.

На думку експертів, проект Закону України "Про внутрішній водний транспорт" повністю відповідає пріоритетним цілям реформування галузі. Прийняття та реалізація законопроекту сприятиме розвитку берегової інфраструктури внутрішнього водного транспорту, покращенню стану річкового господарства, розвитку ринку послуг у сфері внутрішнього водного транспорту, залученню інвестицій, переорієнтації вантажопотоків з автомобільного та залізничного транспорту на екологічний та економічний річковий транспорт.

Відсутність базового закону, що регулює функціонування внутрішнього водного транспорту стримує використання потенціалу внутрішніх водних шляхів 

Враховуючи результати обговорення на засіданні, члени Комітету водного транспорту Експертної ради висловили підтримку проекту Закону України "Про внутрішній водний транспорт" реєстр. № 2475а, в доопрацьованій редакції, внесений народними депутатами України Козирем Б.Ю., Кононенком І.В., Дубневичем Я.В., Бурбаком М.Ю. та іншими.