Звісно, проблема крадіжок на дорогах не нова – Комітет з логістики Асоціації регулярно отримує інформацію про нові випадки крадіжок вантажів під час перевезення. Вже декілька років ми активно співпрацюємо з державними відомствами задля підвищення безпеки на ризикових ділянках автомобільних доріг. Проте ситуація все ще критична.

Останнім часом все більш популярними стають дрібні крадіжки вантажу, особливо на «ходу», проте мають місце і крадіжки всього вантажу. Зазвичай усі вони здійснюються організованими угрупуваннями, які мають інформацію щодо слідування конкретного вантажу і які злагоджено діють за відпрацьованими схемами.

Популярні товари – техніка, продукти харчування, гігієнічні товари, які зловмисники можуть потім перепродати. Найчастіше крадіжки здійснюють в нічний час або у випадку руху машини під гору, на ділянках з розбитою дорогою. Масштаби проблеми можна уявити, поглянувши на інфографіку щодо кількості крадіжок вантажів, основану на даних ГПУ. Проте, по факту таких випадків в рази більше.

auto

(Клікніть для збільшення на зображення)

Компанії-члени Комітету звертають особливу увагу не тільки на важливість розкриття злочинів, а і на на необхідність превентивних заходів. Важливо запобігати погіршенню криміногенної ситуації на дорогах, адже це призводить до значних фінансових збитків логістичних компаній.

Для покращення стану справ Асоціація напрацювала свої пропозиції щодо попередження та зменшення ситуацій крадіжок вантажів. Ми пропонуємо:

1) забезпечити регулярне патрулювання потенційно небезпечних ділянок на автомобільних дорогах областей України;

2) встановити додаткові камери відеоспостереження на автомобільних шляхах;

3) встановити на автомобільних шляхах місця для відстою автотранспорту із відповідною охороною.

Правоохоронці повідомляють, що наразі триває розроблення концепції створення дорожньої поліції, функцією якої буде безпека на дорогах. Також зараз розробляється регламент впровадження системи автоматичної фіксації правопорушень. Щодо наших пропозицій  по встановленню місць для зупинок, правоохоронні органи посилаються на компетенцію "Укравтодору", згідно з даними якого існує недостатній рівень фінансування з державного та місцевих бюджетів

На противагу, страхові компанії оперативно відреагували на ситуацію і майже вдвічі підняли ставки страхування вантажів та встановили серйозні обмеження на виплати компенсацій, що прямо пропорційно впливає на вартість вантажоперевезень. З огляду на це, Асоціація сподівається на посилення уваги внутрішніх органів до проблеми крадіжок вантажів та прийняття необхідних заходів у короткі строки.