Європейська комісія в середу оголосила про доставку фінансованого ЄС сканера для збільшення пропускної спроможності на угорсько-українському кордоні.

Про це пише ЦТС з посиланням на Європейську правду.

Новий мобільний вантажний сканер, який фінансується ЄС для покращення торговельного потоку, 25 червня було доставлено на угорсько-український прикордонний пункт пропуску в Чопі. Цей подарунок вартістю близько 2,5 млн євро є частиною проєкту "Шляхи солідарності Україна-ЄС".

Рентгенівські сканери мають вирішальне значення для митних операцій, оскільки вони дозволяють здійснювати безконтактний огляд товарів. Новий сканер дозволить митникам швидко та ефективно перевіряти вантажі, виявляючи незаконні або заборонені предмети за лічені хвилини, сприяючи при цьому безперешкодному проходженню законної торгівлі.

Це має прискорити прикордонний контроль і підвищити точність перевірок, одночасно запобігаючи пошкодженню товарів завдяки зменшенню потреби у фізичному огляді.

Крім того, в рамках проєкту також проводиться навчання співробітників митниці та ведеться робота із забезпечення безперебійного електропостачання стаціонарних сканерів, розташованих в інших пунктах перетину кордону.

Ще дві скануючі системи будуть поставлені до січня 2025 року.

"Прискорення прикордонних процедур означає скорочення часу очікування для водіїв вантажівок, швидшу логістику для компаній по обидва боки кордону та більш ефективну роботу для органів прикордонного контролю. Цей новий сканер є одним з багатьох прикладів того, як "Шляхи солідарності" допомагають підтримувати нашу торгівлю з Україною – на користь обох економік", - сказала єврокомісарка з питань транспорту Адіна Велян.