Росія майже добудувала пункт базування для Чорноморського флоту в окупованому грузинському місті Очамчира.

Як пише ЦТС з посиланням на NV, про це свідчить відео, оприлюднене грузинським TV Pirveli 20 березня.

На кадрах, зроблених з дрона, видно інтенсивний рух будівельної техніки. Повідомляється, що роботи на об’єкті тривають безперервно. Припускається, що пункт базування можуть ввести в експлуатацію в 2024 році.

Місто Очамчира розташоване в Абхазії, що була окупована росією в 2008 році. 26 січня 2009 року головний штаб ВМФ рф заявив про створення в 2009 році в порту Очамчира на окупованій території Грузії пункту базування кораблів Чорноморського флоту.

На початку поточного року в інтерв’ю Українській правді командувач Військово-морських сил України віцеадмірал Олексій Неїжпапа сказав: "Це не зовсім база, а пункт базування, скоріше всього, для розосередження корабельного складу. Тому що не можна тримати весь флот на одній базі. Тим більше Новоросійськ не дуже приємний порт для базування через погодні умови, особливо взимку".

На запитання, чи стане цей об’єкт законною ціллю для України, Неїжпапа тоді відповів: "Для нас законна ціль - будь-який корабель, який несе Андріївський прапор Військово-морського флоту росії. Де би він не був у будь-якому місці світового океану".

Screenshot - 20_03_2024 , 16_02_05

Screenshot - 20_03_2024 , 16_02_53