Європейський банк реконструкції та розвитку уклав угоду з урядом Албанії про надання кредиту під державні гарантії у розмірі 98,75 млн євро на реконструкцію та електрифікацію залізниці Воре - Шкодер - Хані-Хотіт.

Про це пише ЦТС з посиланням на Railway Gazette.

У співфінансуванні проекту вартістю 373 млн євро беруть участь Європейський інвестиційний банк (EIB) та Європейський Союз у рамках програми інвестицій Західних Балкан (WBIF). Вони нададуть відповідно 128,8 млн і 12,1 млн євро.

Залізниця протяжністю 120 км проходить від міста Воре в центральній частині Албанії до станції Хані Хотіт на кордоні з Чорногорією.

Вона увійде до складу трансєвропейської мережі TEN-T і забезпечить Албанії залізничний зв'язок із сусідніми країнами.

Проект включає реконструкцію 12 станцій, розгортання нових систем сигналізації та зв'язку, модернізацію інфраструктури, що дозволить підвищити швидкість поїздів до 120 км/год.

Цей другий для EBRD інвестиційний проект залізничного будівництва в Албанії після того, як банк виділив кредит у розмірі 36,9 млн євро на модернізацію залізниці між столицею Тираною та портовим містом країни Дурресом. Додатком до кредиту Албанія тоді отримала грант Євросоюзу на суму 35,5 млн євро.

Нагадаємо, 22 грудня Україна та Європейський Союз підписали Порозуміння високого рівня, яке затверджує прийнятність для обох сторін оновлених  індикативних мап Транс'європейської транспортної мережі (TEN-T) - автомобільних та залізничних шляхів.

В контексті України оновлення індикативних мап Транс'європейської транспортної мережі спрямоване на:

- включення до TEN-T нових маршрутів, які ведуть до кордону з Польщею та Молдовою, які були визначені пріоритетними для розвитку залізничного сполучення з ЄС із застосуванням колії європейського стандарту 1435 мм, зокрема ділянки Львів - Рава-Руська - Люблін.

Також йдеться про наступні маршрути:

- Одеса-Березино-Басарабяска (на Кишинів та Рені, Республіка Молдова);

- Житомир-Вінниця-Ямпіль (на Ришикани, Республіка Молдова);

- Чоп-Ужгород-Самбір-Львів;

- Красноград-Полтава, Красноград-Харків, Красноград-Дніпро.