Підкомітет Міжнародної морської організації (IMO) з проектування та конструкції судна (SDC), під час засідань 22-26 січня, що проходили в Лондоні, узгодив "План дій щодо подальшого запобігання та зниження підводного шуму від судна (URN)". Програма спрямована на зведення до мінімуму несприятливого впливу на морське середовище, особливо на морську фауну.

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію ІМО.

Далі план дій буде подано на схвалення Комітету із захисту морського середовища на 81-му засіданні, яке заплановано на 18-22 березня 2024 року.

У Плані дій викладено низку завдань, які мають бути виконані державами-членами через відповідні органи IMO.

На етапі накопичення досвіду держави-члени та міжнародні організації ділитимуться отриманими знаннями та успішним досвідом, накопиченим у ході реалізації доповнених керівних принципів. Також передбачається інформування громадськості, навчання та підготовка моряків, розробка цілей та політики щодо зниження підводного шуму, розробка інструментів для збору даних та обміну інформацією, проведення додаткових досліджень підводного шуму та його впливу на морське середовище.

План дій узгоджується з іншими ініціативами IMO в цій галузі. У 2024 році IMO планує запустити проект GloNoise, щоб допомогти країнам, що розвиваються, підвищити поінформованість, наростити потенціал і зібрати інформацію для підтримки політичного діалогу щодо зниження підводного шуму від судноплавства.

Під час проведення засідань Підкомітет продовжив роботу з розгляду питань, що стосуються проектування та будівництва суден, включаючи альтернативні інженерні конструкції, пропульсивні та кермові системи, пристрої для аварійного буксирування та нові технології, що використовуються для огляду суднових систем.