Україна і пул британських страхових компаній утворили механізм, який зробить тимчасовий чорноморський коридор доступнішим для експортерів.

Як передає ЦТС, про це на засіданні уряду 14 листопада повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Урядовець розповів про співпрацю з ключовими світовими інституціями стосовно надання страхових гарантій для залучення інвестицій та ведення бізнесу в Україні. В цьому контексті він відзначив, що стратегічне значення має вільна навігація у Чорному морі.

Подякувавши українським військовим, які забезпечують можливість роботи чорноморського судноплавного коридору, Шмигаль повідомив також наступне: "За результатами домовленостей президента України Володимира Зеленського та прем'єр-міністра Великої Британії Ріші Сунака Україна спільно з пулом британських страхових компаній утворила спеціальний механізм. Він дозволить зробити знижку на вартість страхування від воєнних ризиків для експортерів усієї продукції з України. Це зробить чорноморський коридор доступнішим для більш широкого кола експортерів".

Прем’єр-міністр підкреслив, що Кабмін виділив кошти, які будуть гарантією покриття збитків у разі їх настання. До механізму залучене Експортно-кредитне агентство, "Укргазбанк", "Укрексімбанк" і пул з 14 страхувальників.

Раніше ЦТС писав, що при підготовці проекту держбюджету на 2024 рік було зменшено фонд страхування цивільних суден, який був створений для заохочення судновласників направляти судна до українських чорноморських портів в умовах російської агресії. Якщо початково загальний обсяг компенсацій передбачався у розмірі до 20 млрд грн, то на 2024 рік по цій статті (принаймні, до першого читання) закладали лише 2 млрд грн.

Читайте також Військові ризики і не тільки. П’ять питань про морське страхування в Чорному морі