Аеропорт Дубровника (Чіліпі) з сьогоднішнього дня, 2 листопада, офіційно носитиме ім’я Руджера Бошковича - фізика, астронома та математика 18 століття, який народився в Дубровнику (тоді Рагуза) та більшу частину свого життя провів в Італії.

Як пише ЦТС з посиланням на Балканський оглядач, нову назву було затверджено в червні поточного року, ще кілька місяців знадобилося на владнання технічних питань.

Звістка про перейменування хорватського аеропорту викликала хвилю незадоволення в самопроголошеній Республіці Сербській (Боснія і Герцеговина) і у самій Сербії. Оскільки серби вважають Бошковича одним зі 100 найвідоміших представників сербського народу. В Хорватії ж, на території якої народився вчений, наголошують на належності Руджера Бошковича до числа найвидатніших хорватів.

398137585_647349510888862_7661140457236405448_n

У сусідній Чорногорії просербські сили використовують постать Бошковича для рекламної кампанії "сербства", за допомогою якої мешканців країни напередодні перепису населення агітують записуватися сербами.

Окрім того, як пише Балканський оглядач, іменем Бошковича планувалося назвати аеропорт, який Сербія та самопроголошена Республіка Сербська мають намір побудувати в Требінє (Боснія і Герцеговина), що неподалік від Дубровника.

Раніше ЦТС писав, що в Чорногорії під час інвентаризації активів аеропортів країни було знайдено та зареєстровано обладнання, яке було викрадене з аеропорту Дубровник під час блокади та спроби захоплення цього міста Югославською народною армією в 1991-1992 рр. Вважається, що частина обладнання, яке Югославська народна армія та чорногорські резервісти вкрали в аеропорту Дубровника, опинилася в аеропорту Тівата, а також в аеропортах Белграда, Ніша та Подгориці.