Японія має намір розглянути питання використання приватних верфей та доків країни для обслуговування американських військових кораблів та літаків, заявив міністр оборони Японії Мінору Кіхара.

Про це пише ЦТС з посиланням на Nikkei Asia.

ВМС США проводять ремонт своїх кораблів передового базування на верфях поблизу своїх баз у Йокосуку у префектурі Канагава та Сасебо у префектурі Нагасакі. Для більш істотного технічного обслуговування кораблі вирушають у США. При цьому військово-морські сили стикаються із затримками у графіках судноремонту через завантаження верфей.

Обслуговування та ремонт кораблів ВМС США на території Японії дозволяє скоротити час, що витрачається на їхнє повернення до Штатів. У зв'язку з цим посол США в Японії Рам Емануель запропонував використовувати приватні японські верфі для проведення цих видів робіт.

"Оскільки ВМС США має невиконані зобов'язання з технічного обслуговування всередині країни, його силам, розгорнутим в Азії, необхідно більше можливостей для все більш складного технічного обслуговування за кордоном, особливо в Японії, де існують десятиліття співпраці в галузі такої підтримки", зазначив старший науковий співробітник Heritage Foundation Брент Седлер.

Раніше ВМС США у поодиноких випадках використовували приватні японські верфі. Так, у 2019 році есмінець USS Milius пройшов ремонт на верфі Mitsubishi Heavy Industries у Йокогамі.

США також роблять кроки щодо використання індійських верфей для судноремонту. У 2023 році ВМС підписали генеральні угоди про ремонт кораблів з Larsen & Toubro у Ченнаї та Mazagon Dock Shipbuilders у Мумбаї.