Вантажообіг АТ "НК "Актауський морський торговельний порт" у Казахстані збільшився за січень-вересень 2023 року на 22% порівняно з аналогічним періодом минулого року і досяг понад 3,38 млн тонн, пише ЦТС.

Актау є складовою Транскаспійського міжнародного транспортного маршруту (ТМТМ), учасниками якого виступають залізничні, портові та судноплавні компанії Казахстану, Азербайджану, Грузії, Туреччини, України, Польщі, Узбекистану, Румунії та Китаю.

Морський порт Актау розташований на східному узбережжі Каспійського моря та забезпечує перевалку сухих вантажів, сирої нафти та нафтопродуктів.

У порту функціонують три нафтові причали річною потужністю 7,5 млн тонн, три універсальні суховантажні причали для обробки генеральних, тарно-штучних та негабаритних вантажів, причал для перевантаження зерна та поромний причал.

У 2025 році на території морпорту буде зданий в експлуатацію контейнерний хаб. Проект дозволить надавати повний спектр послуг з перевалки контейнерів (до 300 тис. TEU на рік). Також буде вжито низку заходів для збільшення потужностей суховантажних причалів. Планується подовжити причал №3, провести реконструкцію нафтоналивних причалів № 9, 10 та причалу №12 з проведенням днопоглиблювальних робіт.

Вантажообіг АТ "НК "Актауський морський торговельний порт" у 2022 році склав 3,8 млн тонн.

Нагадаємо, ЦТС писав, що днями уряд Казахстану надав Актауському морському торговому порту статусу морського порту міжнародного значення.