За сприяння САП та НАБУ приватна компанія почала процес відшкодування частини збитків, завданих АТ "Укрзалізниця" внаслідок вчинення менеджментом цієї компанії злочинних дій впродовж 2016-2020 років.

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Зазначається, що упродовж серпня-вересня 2023 року на рахунки "Укрзалізниці" перераховано кошти на загальну суму 20 млн грн.

У межах досудового розслідування, яке САП та НАБУ розпочали у лютому 2020 року, ця компанія визнала неприйнятність вчинених злочинних дій власним менеджментом та погодилась упродовж шести місяців частково відшкодувати УЗ завдану шкоду. 

Загалом приватна компанія взяла на себе зобов'язання перерахувати 68,16 млн грн.

"У межах досудового розслідування встановлено, що з грудня 2016 року по січень 2020 року службові особи філії "Центр забезпечення виробництва" АТ "Укрзалізниця" у змові з представниками газових компаній організували закупівлі "блакитного палива" в обхід тендерних процедур, а також узгодили додаткову націнку на постачання газу, яка становила від 200 до 1000 грн на тис. куб. м. При цьому службовці УЗ приховували надходження більш вигідних пропозицій від учасників ринку газу, умисно надаючи перевагу лише двом наперед визначеним компаніям", - йдеться в повідомленні.

Реалізація цієї схеми завдала УЗ збитків на загальну суму понад 206 млн грн. За версією слідства ці кошти були розподілені між учасниками злочинної схеми.