США та союзники не обговорюють можливості супроводження українських суден із зерном у Чорному морі, щоб безпечно експортувати його з України. Натомість шукають інші шляхи перевезення зерна - наземним або річковим способом, повідомив координатор стратегічних комунікацій Ради з нацбезпеки США Джон Кірбі.

Про це пише ЦТС з посиланням на Голос Америки.

"Про введення військових кораблів у Чорне море зараз не йде активна дискусія. Я думаю, ми всі розуміємо, що це лише посилить напругу і збільшить можливості для потенційного конфлікту між Заходом і росією, а це не те, чого ми прагнемо. Ми хочемо, щоб зерно вийшло з України на зовнішній ринок. Ми хочемо, щоб зернова угода була продовжена і, якщо коротко, будемо працювати з нашими союзниками та партнерами, щоб знайти інші наземні або можливо річкові маршрути, якщо якісь будуть доступні", - зазначив він.

Напередодні британське видання The Times повідомило, що Велика Британія веде переговори з членами НАТО та іншими країнами про відправку військових кораблів в Чорне море для захисту вантажних суден, що перевозять українське зерно. За даними виданням, наразі ведуться переговори про створення так званої "коаліції" з різних країн, які можуть приєднатися до британської ініціативи.

"Коаліція бажаючих" буде прагнути прорвати російську блокаду за кілька тижнів, надавши "захисний коридор" з Одеси через Босфор", - повідомило The Times.

Напередодні колишній Головнокомандувач Збройних сил США в Європі та командувач об'єднаними збройними силами НАТО в Європі, адмірал у відставці Джеймс Ставрідіс запропонував створити міжнародний конвой у Чорному морі, який би захищав гуманітарні судна у Чорному морі, на зразок операції Earnest Will, коли міжнародний конвой захищав вивезення нафти через Ормузьку протоку.