На даний момент за межами України можуть знаходитися до 80 тис. українських моряків, які працюють на торгових суднах в різних куточках світу.

Як передає кореспондент ЦТС, такі цифри під час спілкування з журналістами 22 червня озвучив голова Адміністрації судноплавства Євгеній Ігнатенко.

"Загалом, українських моряків близько 150 тисяч на міжнародному ринку праці. Це 4% від загальної всесвітньої статистики кількості моряків. За нашими підрахунками, приблизно 80 тис. моряків знаходяться зараз за кордоном", - сказав Ігнатенко.

За його словами, відомство зараз працює над тим, щоб українських моряків стало більше. Ігнатенко відзначив, що багато судновласників зараз відмовляються співпрацювати з російським моряками. Тому Україна повинна якнайшвидше провести реформу по дипломованню моряків, зробити Єдиний державний реєстр, щоб зайняти цю нішу на світовому ринку праці, де до війни росіяни займали приблизно 10%.

Посадовець нагадав, що минулого року було прийнято рішення щодо трьох категорій моряків, які можуть виїздити за кордон під час військово стану: кадети-студенти; ті, хто працюють на суднах в зерновому коридорі; решта моряків.

"До нас в день звертаються 80-150 моряків з проханням на виїзд за кордон на роботу. 30% із них - це українські моряки, які працюють на Дунаї. Інші - це ті, що зробили собі контракти та чекають на виїзд. Вони отримали документи та йдуть з ними до військкомату, але там вони часто мають проблеми. Ті моряки, які заходять по зерновому коридору, їх зовсім мало", - повідомив Євгеній Ігнатенко.

Раніше очільник Адміністрації судноплавства відзначав, що до війни українські моряки щорічно забезпечували значний приплив валюти в національну економіку - в середньому близько 3-4 млрд дол.

Відзначимо, що за даними Міжнародної палати судноплавства, кількість моряків з України, які були задіяні в міжнародному торгівельному судноплавстві, складала на початок російської військової агресії близько 50 тис. осіб. Це шостий показник серед "морських націй" світу. За іншими даними, це число могло перевищувати 70 тис.

Але всі оцінки сходяться в тому, що сумарно доля моряків з України та росії у світовому торгівельному флоті сягає майже 15%.

Читайте також Капітан кейпсайзу: "Ми приїжджаємо на судно працювати, а азіати приїжджають туди жити "