В рамках 9-го засідання Ради асоціації Україна-ЄС, що відбулося 20 березня у Брюсселі, українською стороною було підготовлено Звіт про виконання Угоди за 2023 рік та передано стороні ЄС.

Як пише ЦТС, з цього документу випливає, що у транспортній сфері прогрес в євроінтеграції склав за рік лише 3%.

Цей прогрес, за даними КМУ, виражався у наступних кроках:

22 грудня 2023 року було підписано Порозуміння високого рівня між Україною та Європейським Союзом про поширення індикативних мап Транс’європейської транспортної мережі в Україні (TEN-T), що забезпечить включення до TEN-T нових маршрутів, які ведуть до кордонів з країнами-членами Європейського Союзу, а також до Республіки Молдова. 

Включення маршрутів до мап TEN-T забезпечує доступ до фінансових інструментів ЄС для реалізації інфраструктурних проектів на відповідних ділянках, зокрема, в рамках фінансового інструменту Європейського Союзу "Механізм "Сполучення Європи" (CEF - Connecting Europe Facility), що стане ключовим для покращення транспортного сполучення з Європейським Союзом шляхом включення України в транс’європейські мережі. 

6 червня 2023 р. у м. Львів було укладено відповідну Угоду між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, з іншої сторони, про участь України у програмі ЄС "Механізм "Сполучення Європи", що дозволить залучати фінансування ЄС для розвитку транспортних артерій та підтримки стійких транс’європейських мереж у сферах транспорту, енергетики та цифрових послуг. 

У межах програми CEF Call 2022 підписано відповідні грантові Угоди для фінансування реалізації шести проектів розбудови західного кордону. Реалізація проєктів спрямована на модернізацію автомобільних та залізничних пунктів пропуску.

Внутрішній водний та міжнародний морський транспорт - прийнято низку нормативно-правових актів на основі законодавства ЄС та відповідно до зобов’язань України за Угодою про асоціацію: Наказ Мінінфраструктури від 17.10.2023 № 956 "Про затвердження Правил реєстрації операцій із шкідливими речовинами на суднах, у морських і річкових портах та терміналах"; Наказ Мінінфраструктури від 10.11.2023 № 1030 "Про затвердження Порядку уповноваження класифікаційного товариства (визнаної організації) на здійснення нагляду за виконанням на морських суднах вимог, встановлених законодавством України та міжнародними договорами України у сфері торговельного мореплавства"; Наказ Мінінфраструктури від 24.03.2023 № 177 "Про внесення змін до Статуту державного підприємства "Укрводшлях"; Наказ Мінінфраструктури від 30.05.2023 № 462 "Про затвердження Положення про річкову інформаційну службу".

Разом з тим розроблено проект Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що стосуються торговельного мореплавства та судноплавства на внутрішніх водних шляхах". Також розроблено проекти Законів України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання діяльності у сфері охорони життя та пошуку і рятування людей на морі" та "Про внесення змін до статті 284 Кримінального кодексу України щодо відповідальності капітанів суден за ненадання допомоги людям, які зазнають або зазнали лиха".

Поштові послуги - з метою приведення нормативно-правових актів у відповідність із Законом України № 2722-ІХ "Про поштовий зв’язок" було прийнято: Наказ Мінінфраструктури від 22.05.2023 № 430 "Про визначення призначеного оператора поштового зв’язку"; Постанову Кабінету міністрів від 10.10.2023 № 1071 "Про внесення змін до Правил надання послуг поштового зв’язку".

Автомобільний транспорт - 16 березня 2023 року у ході першого засідання Спільного комітету, створеного відповідно до Угоди між Україною та Європейським Союзом про вантажні перевезення автомобільним транспортом, відповідно до статті 7(6) було прийнято Правила та процедури роботи Спільного комітету, що надають повноваження Спільному комітету ухвалювати рішення щодо продовження дії Угоди. 

Разом з тим, за результатами засідання було одночасно ухвалено відповідне рішення щодо продовження дії Угоди до 30 червня 2024 р. та підписано Головами делегацій української сторони та сторони ЄС. Рішення Спільного комітету набрало чинності з дня його прийняття 18 грудня 2023 року було проведено чергове засідання Спільного комітету, у ході якого стороною ЄС підкреслено важливість Угоди та тверді наміри щодо продовження її дії і після 30 червня 2024 р. 

sfery-02-scaled

Нагадаємо, ЦТС писав, що у 2023 році Україна лише на 2% наблизилася до виконання своїх євроінтеграційних зобов'язань у галузі транспорту, збільшивши частку імплементації європейських директив із 53% до 55%.

Кабінет міністрів України додав до свого "портфелю" два відсоткові пункти, підвищивши показник імплементації з 56% до 58%. Комітет Верховної Ради України з питань транспорту та інфраструктури не досягнув за рік жодного прогресу, залишаючись на позначці 19%. Найбільшого прогресу досягли Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України та інші центральні органи виконавчої влади у галузі транспорту, їхній спільний показник виконання Угоди про асоціацію зріс з 33% до 42%.