Україна і Польща ведуть перемовини про можливе тимчасове закриття кордону та взаємне припинення торгівлі.

Як пише ЦТС з посиланням на Економічну правду, про це повідомляє RMF24, яке цитує слова прем'єр-міністра Польщі Дональда Туска.

"Ми також обговорюємо з українською стороною тимчасове закриття кордону та припинення обміну товарами. Завтра я також буду обговорювати це з польськими фермерами", - зокрема, проінформував Туск.

Політик відзначив, що це рішення буде болючим для обох сторін.

Завтра, 29 лютого, у Варшаві Туск має зустрітися із проестуючими фермерами.

"У нас дуже серйозна проблема. Ми є найбільш проукраїнською державою і нацією (...), але ми також маємо найбільші проблеми в усій Європі через російсько-українську війну, - заявив сьогодні Дональд Туск. - Ми не можемо заплатити таку ціну. Ми постійно шукаємо рішення, яке захистить польський ринок від наводнення значно дешевшою сільськогосподарською продукцією".

"Ми хочемо допомогти Україні, але ми не можемо допустити, щоб ця допомога мала дуже негативні наслідки для наших громадян, - зазначив він, додавши, що перебуває в постійному контакті з представниками української влади. - Вони теж це розуміють. Ми повинні знайти і ми знайдемо рішення, яке захистить наш ринок і наших фермерів від нерівної конкуренції".

"Ми готові до серйозної розмови про ліміти. Ті ліміти, які пропонують Брюссель і Київ, для нас неприйнятні. Було зроблено спробу трохи обмежити надходження сільгосппродукції з України - щоб потрапляло стільки ж, скільки в 2022 і 2023 роках. Польща пропонуватиме в Брюсселі, щоб базовим періодом були не 2022-2023 роки, а час до війни", - повідомив очільник польського уряду.