Фінський державний залізничний концерн VR Group планує використовувати потяги Allegro, які раніше курсували в рф, на внутрішніх рейсах.

Про це пише ЦТС з посиланням на Railway Gazette.

В планах компанії запустити потяги, що належали спільному підприємству VR та РЖД - Oy Karelian Trains Ltd, на внутрішніх рейсах з 2025 року.

"Кількість пасажирів на наших міжміських маршрутах зростає, і потрібен новий рухомий склад", - сказала генеральний директор компанії Еліза Маркула.

В VR зазначили, що потяги Sm6 сприятимуть зростанню внутрішніх перевезень. "Ми ретельно оцінимо, на яких маршрутах поїзди найкраще обслуговуватимуть наших пасажирів. Наразі вони дозволені лише для маршруту Гельсінкі - кордон з росією, і їх повернення в експлуатацію потребуватиме технічної перевірки та технічного обслуговування", - додала Маркула.

Очікується, що підготовка поїздів до експлуатації триватиме близько року, оскільки вони не отримали необхідного технічного обслуговування та не були замовлені запчастини через нечітку ситуацію спільного підприємства.

Нагадаємо, в березні 2022 року гендиректор VR Group Лаурі Сіппонен повідомив РЖД про припинення співпраці, за винятком окремих прикордонних перевезень. Пасажирські перевезення з рф на поїзді Allegro тривали деякий час, щоб VR змогла забезпечити повернення фінів додому, а також щоб з росії виїхали громадяни країни-агресора, які бажали її покинути.

В березні 2023 року АТ "Укрзалізниця" звернулася до Фінляндії з проханням передати їй чотири швидкісні поїзди Allegro, що раніше курсували до рф. 

Запитувані швидкісні поїзди курсували на маршруті Гельсінкі - Санкт-Петербург у 2010 році і підходять для української колії. Вони повністю припинили рух у березні 2022 року, а в серпні 2022 року VR Group законсервувала їх.

В УЗ зазначили, що ці потяги можна використовувати для перевезення людей на окуповані території та з них.

У VR в свою чергу підкреслили, що рухомий склад належить компанії Oy Karelian Trains Ltd, спільному підприємству, створеному у 2006 році РЖД і VR Group. "Іншими словами, VR не може самостійно здавати поїзди або приймати рішення про їх майбутнє", - повідомив тоді директор з міського транспорту VR, в STT Топі Сімола.