Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України повідомило, що три українські виробники отримають по 1 млн доларів на реалізацію та масштабування розробок проти ворожих БПЛА, пише ЦТС.

Вихідними відбувся другий щорічний Drone Hackathon "Anti-Shahеd". Понад 200 розробників, інженерів, кіберспеціалістів, які створюють передові системи і технології для виявлення, відстежування та знищення ворожих дронів, презентували свої проекти Силам оборони України.

Оцінювали проекти спеціалісти різних родів і видів військ, військових структур та цифрових технологій. За результатами оцінок обрали трьох переможців. Кожен з них отримає по 1 млн доларів для реалізації та масштабування технологічних розробок.

"Фактично щоденно українська інфраструктура зазнає атак від іранських дронів. Лише у травні по Україні було запущено щонайменше 400 шахедів. Загалом, з вересня минулого року по Україні запустили не менше 1200 ударних безпілотників. Українські фахівці здатні здивувати світ і ефективно протидіяти ворожій навалі. Наше завдання - максимально підтримати розробників, створити умови для масового виробництва альтернативних систем протидії іранським шахедам", - наголосив віце-премʼєр-міністр з відновлення України - міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Вперше росіяни використали для атак на українські міста іранські дрони-камікадзе восени минулого року. Також ворог вдається до комбінованих атак, щоб максимально виснажити українську протиповітряну оборону. 

"У війні важливо розуміти, що відбувається на полі бою і пропоновувати технологічні рішення. Бачимо, як ситуація на фронті змінюється в напрямку технологій. Наскільки важливі БПЛА, супутниковий зв’язок, системи ситуаційної обізнаності. Картина бою змінюється. Потрібно приймати швидкі рішення й реалізовувати ефективні ідеї. Зараз критично важливо створити альтернативи системі протидії іранським шахедам. Маємо круті кейс з Армією дронів, коли постачали на передову не лише іноземні дрони, а й БПЛА вітчизняного виробництва. Аналогічно потрібно реалізувати з розвитком систем захисту українського неба", - зазначив віце-прем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.