Верховний Суд у складі суддів об’єднаної палати Касаційного господарського суду вирішив суперечку за позовами АТ "Укрзалізниця" до територіальних громад про стягнення компенсації за пільгове перевезення пасажирів.

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію Асоціації міст України.

"У справі № 916/3938/21 компанія просила стягнути з бюджету Великодолинської селищної ради компенсацію за пільгове перевезення залізничним транспортом окремих категорій громадян на виконання державних програм соціального захисту населення. Оскільки суд апеляційної інстанції відмовив УЗ, остання подала касаційну скаргу, в якій, зокрема, просила про необхідність відступити від висновків, викладених Верховним Судом в аналогічних справах", - йдеться в повідомленні.

Спірним, на думку суду касаційної інстанції, у цих відносинах було питання, за рахунок якого саме бюджету - державного чи місцевого, УЗ має бути здійснена компенсаційна виплата за пільговий проїзд окремих категорій громадян.

Зазначається, що за результатами розгляду справи Верховним Судом у складі суддів об’єднаної палати Касаційного господарського суду, сформовані ключові висновки, зокрема, йдеться, що об’єднана палата Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду не вбачає підстав для відступу від указаного висновку, оскільки саме держава як замовник послуг є боржником у цих правовідносинах.

Також Об’єднана палата Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду не погодилась з висновком Колегії суддів Верховного Суду, викладеним в ухвалі від 18.01.2023 про те, що положення частини шостої статті 9 Закону України "Про залізничний транспорт" не узгоджуються з нормами Бюджетного кодексу України, а у вирішенні питання пріоритетності застосування цих норм перевага, з урахуванням статті 4 БК України, має надаватися положенням названого Кодексу, оскільки положення БКУ до цивільних правовідносин не застосовується.

"Суд апеляційної інстанції дійшов висновку про відсутність підстав для покладення на Раду зобов’язань, боржником яких є держава, а відтак і про відмову у задоволенні позовних вимог, і підстав для її скасування не вбачається", - підсумували в Асоціації міст України.