Керівник Державної адміністрації доріг Молдови Сергіу Бежан та генеральний директор "Автомагістраль-Південь" Микола Тимофеєв підписали контракт на будівництво обходу міста Вулканешти - ділянки нової дороги довжиною 8,58 км.

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію компанії.

Нова дорога має стати частиною стратегічної траси М3 Кишинів - Комрат - Джурджулешти - кордон з Румунією (км+0+000 - км 8+580).

Проект фінансується за кошти ЄБРР.

У 2006 році Україна передала Молдові 430 метрів узбережжя Дунаю і Пруту та відкрила вихід до Чорного моря. Так утворився порт Джурджулешти, з якого у столицю країни рухається щільний потік вантажівок.

Наразі траса М3 проходить через місто Вулканешти, що створює незручності як для транспорту, та і для місцевих мешканців. Нова ділянка дозволить перенаправити транспортний потік за межі міста.

"Мешканцям міста більше не доведеться терпіти шум від великовантажного транспорту, а також зменшиться забруднення повітря в місті", - заявила  міністр інфраструктури та регіонального розвитку Молдови Лілія Дабіжа.

Для компанії "Автомагістраль-Південь" новий проект фактично став продовженням проекту з реконструкції та будівництву 85 км траси М3 Кишинів-Джурджулешти, розпочатий компанією у 2019 році.

"Роботи за новим контрактом стартують вже у вересні. Є побажання завершити проект на півроку раніше. Тому плануємо здати нову дорогу в експлуатацію вже в середині 2025 року", - зазначає генеральний директор "Автомагістраль-Південь".

Новий контракт передбачає не лише будівництво нової дороги протяжністю близько 8,58 км на схід і південь від міста Вулканешть. Роботи включатимуть: будівництво мосту протяжністю 42 метри; будівництво нових насипів на ділянці км 2+800 - км 8+580; облаштування бічних під’їздів до сільськогосподарських полів та облаштування перехрестя з регіональною дорогою G142 Вулканешть-Етулія.