Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо під час візиту до Києва анонсував конфіскацію транспортного літака Ан-124 "Руслан" російської авіакомпанії "Волга-Днепр" та передачу його Україні.

Про це пише ЦТС з посиланням на Аvianews.

"Минулої весни російський Ан приземлився в аеропорту Пірсон, у Торонто. Як тільки він приземлився, ми негайно затримали його. Сьогодні, завдяки ухваленому законодавству, ми конфіскуємо цей літак, який був у власності росії, і розпочинаємо процес передачі у власність України, щоб він більше не використовувався рф", - повідомив Трюдо.

Канадський прем'єр не уточнив терміни процедури. Канада ще 2022 року передбачила механізм конфіскації російських активів, які потрапили під санкції через війну для підтримки України. Однак досі немає даних щодо практичного застосування даного механізму.

Ан-124 "Волга-Днепр" знаходиться в аеропорту Пірсон в Торонто з 27 лютого 2022 року. Авіалайнер привіз до Канади вантаж медичного призначення.

Після розвантаження російський літак мав залишити Канаду, проте через російське вторгнення в Україну його затримали в Торонто. Це сталося через те, що Канада заборонила використовувати свій повітряний простір російським літакам.

Хоча санкції забороняли виліт російського Ан-124, вони не передбачали його конфіскацію. Літак, як і раніше, перебуває у власності авіаперевізника.

Більше того, аеропорт Торонто продовжує нараховувати збір за понаднормову стоянку літака у розмірі 1 065,60 доларів на день.

Український "Антонов" використовує п'ять Ан-124 для виконання комерційних перевезень та доставки вантажів, які є важливими для України під час війни. Зазначається, що передача одного із російських "Русланів" може частково компенсувати збитки підприємства.