У Варшаві ввечері 16 листопада розпочався перший раунд переговорів щодо впровадження спільного митного та прикордонного контролю. Перший раунд переговорів триватиме два дні і має завершиться напрацюванням базової редакції документу.

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію МІУ.

"Делегації України та Республіки Польща обговорили проєкт міжурядової Угоди про спільний контроль осіб, транспортних засобів і товарів у спільних пунктах пропуску", - йдеться в повідомленні. 

Проєкт угоди має визначити процедури та правила роботи спільних пунктів пропуску, обміну інформацією між контролюючими службами, протидії нелегальній міграції, проведення спільних патрулів, а також можливість контрольними службами України та Республіки Польща делегувати (передавати) одна одній виконання своїх службових повноважень та функцій.

Впровадження спільного митного та прикордонного контролю спростить та пришвидшить перетин кордону для міжнародних перевізників і приватних осіб.

Після підписання Угоди Україна стане країною, яка не входить до складу Євросоюзу, але має подібні пункти пропуску з країною-членом ЄС.

До складу української делегації входять представники Державної Митної та Прикордонної служби України, Міністерства внутрішніх справ України та Посольства України в Республіці Польща.