На французьку TotalEnergies подали скаргу через звинувачення в причетності до поставок авіаційного пального для російської армії.

Про це повідомляє французьке видання Le Monde, передає УНІАН.

Коаліція Darwin Climax Coalition, що базується у Франції, і українська група Razom We Stand передали справу національному прокурору з боротьби з тероризмом, який розслідує звинувачення у військових злочинах.

"Правосуддя не повинно бути сліпим, коли стикається з непрямою, але суттєвою підтримкою транснаціональних корпорацій у військових діях і зі значними перевагами, якими вони продовжують користуватися після вторгнення в Україну", - йдеться в заяві асоціацій.

TotalEnergies звинувачується у сприянні наданню російському уряду "необхідних засобів для вчинення військових злочинів" шляхом "продовження розробки термокарстового родовища".

TotalEnergies в партнерстві з російським Новатеком керує родовищем, з якого видобувають газовий конденсат. Цей конденсат використовується для заправки російських бойових літаків, які беруть участь у війні в Україні.

Як пише видання, авіапальне перевозили на дві бази військово-повітряних сил росії - Морозовську і Мальчево. На цих військових базах розміщується ескадрилья багатоцільових бойових літаків типу Су.

Згідно із заявами Amnesty International та інших правозахисних груп, авіаудари по цивільному населенню, включаючи Маріуполь, ймовірно, були завдані військовими літаками з військових баз уцих регіонах.

Поставки газового конденсату здійснювалися через частку французької фірми в спільному підприємстві з російським "Новатеком".

Le Monde вдалося простежити ланцюжок поставок від Термокарстового газового родовища в Сибіру до двох військових авіабаз (Морозовська і Мальчево), на кожній з яких розміщена ескадрилья багатоцільових винищувачів.

25 серпня у Франції закликали розслідувати можливі зв'язки TotalEnergies з російською армією. 26 серпня 2022 року Французька TotalEnergies вирішила поставити крапку в скандалі про зв'язок з рф.

Читайте також В серпні поставки російського вугілля в ЄС обвалилися втричі, порівняно з 2021 роком