Світовий флот контейнеровозів поповнився за 2022 рік 191 судном, його сукупна місткість збільшилася на 4% або на 1 млн TEU, - такі дані наводить аналітичний сервіс Alphaliner.

Про це пише ЦТС з посиланням на The Maritime Executive.

При цьому у структурі світового флоту помітно збільшилася частка власного тоннажу операторів.

Чисельність зафрахтованого тоннажу скоротилася на 198 суден, частка їх у сукупному флоті за кількістю суден - з 50% до 45%.

Це зумовлено активними інвестиціями операторів у власний флот під час коронакризового буму ринку, зокрема, скупку суден на вторинному ринку.

Лише у трьох відносно невеликих сегментах флоту, на які загалом припадає менше 14% сукупної місткості, частка зафрахтованого тоннажу продовжила зростати.

Більше того, темпи цього приросту перевищили приріст сукупної місткості та чисельність судів за відповідним сегментом.

Так, найшвидше зростаючим сегментом ринку за минулий рік став сегмент суден класу місткості від 15 до 18 тис. TEU. Його чисельність збільшилася за 2022 рік на 19 суден або 33%, з них 14 припало на судна, що не належать операторам.

Аналогічним чином, найбільша частина приросту припала на судна, що не належать операторам  - в сегментах місткості від 10 до 12,5 тис. TEU і найменших фідерів місткістю від 100 до 500 TEU.

Незважаючи на різке зростання попиту на тоннаж, що зумовило прискорене зростання пропозиції тоннажу, чотири сегменти флоту не зросли за минулий рік - залишилася на рівні роком раніше і місткість, і чисельність судів середньої місткості від 4 до 10 тис. TEU та фідерів від 500 до 1000 TEU.