Президент України Володимир Зеленський, виступаючи на саміті G20, закликав розширити експортну "зернову ініціативу" на порти Миколаїв та Ольвія у Миколаївській області. 

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію Офісу президента.

"Завдяки потужній участі ООН, Туреччини та інших партнерів ми показали, як співпраця кількох може повернути продовольчу безпеку багатьом. Я вважаю, що наша експортна "зернова ініціатива" заслуговує на безстрокове подовження, незалежно від того, коли закінчиться війна. Право на їжу - це фундаментальне право кожної людини у світі", - зазначив Зеленський.

Президент повідомив, що Україна з липня експортувала понад 10 мільйонів тонн продовольства морським шляхом.

"Можемо наростити експорт ще на мільйони тонн щомісячно. Для цього я пропоную розширити експортну зернову ініціативу на інші наші порти, зокрема на порти Миколаїв та Ольвія у Миколаївській області", - додав він.

Також Зеленський закликав всі країни G20, приєднатися ініціативи з допомоги продовольством найбіднішим.

"Ця ініціатива - Grain From Ukraine - уже нами започаткована. І перше судно Nord Vind виходить у Ефіопію. На борту 27 тисяч тонн пшениці. Це обсяг продовольства для майже 100 тисяч людей на рік. Може бути багато таких суден з України, а отже, багато людей у бідних країнах, які врятовані від голоду", - підкреслив він.

Президент додав, що Україна може експортувати цьогоріч 45 мільйонів тонн продовольства.

"І хай суттєва частина буде спрямована тим, хто страждає найбільше. Що конкретно ми пропонуємо? Кожна країна може долучитися з конкретним внеском і стати співтворцем перемоги над голодом і продовольчою кризою", - підсумував він.