Одеський морський порт вилучать зі списку ЮНЕСКО, але включать його до буферної зони - території навколо об'єкта, де діятимуть обмеження щодо нового будівництва.

Про це пише ЦТС з посиланням на Оdessa Оnline.

На засіданні сесії Одеської міськради мер Геннадій Труханов розповів про подальші кроки у контексті вступу Одеси до ЮНЕСКО. За його словами, місто отримало від Комітету ЮНЕСКО перелік рекомендацій, які Одеса та Україна мають виконати до червня 2023 року. Ще частину - до лютого 2024 року.

Рекомендації, зокрема, стосуються розширення об'єкта всесвітньої спадщини у межі комплексної охоронної зони, а також вилучення Одеського порту з об'єкта всесвітньої спадщини, але включення його до буферної зони - території навколо об'єкта, де діятимуть обмеження щодо нового будівництва.

Як повідомила голова правління Одеської обласної організації Українського товариства охорони пам'яток історії та культури Наталія Мотирьова, в Одеському морському порту є багато старовинних об'єктів, які мають усі підстави для входження до списку. Це Воронцовський маяк, червоні пакгаузи - складські приміщення, збудовані у 19 столітті тощо.

"Але на території порту є об'єкти, які зіпсували його. Насамперед, це готель, який побудований на території Морського вокзалу. Він не повинен там бути, бо псує зовнішній вигляд порту та гавані", - додала вона.