Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган закликав не "маргіналізувати" росію в переговорах щодо відновлення експорту українського зерна через Чорне море.

Як пише ЦТС, про це повідомляє Європейська правда з посиланням на агентство AFP, яке цитує слова турецького очільника.

"Жодний процес, який маргіналізує росію в Чорноморській зерновій ініціативі, не буде життєздатним", - сказав Ердоган журналістам після завершення саміту G20 в Нью-Делі.

Він також анонсував майбутню зустріч з цього питання між представниками рф, України та ООН, не уточнивши точну дату і місце проведення.

Раніше на саміті в столиці Індії Ердоган закликав лідерів країн G20 задовольнити деякі російські вимоги для відновлення Чорноморської зернової ініціативи. Зокрема, він просив сприяти страхуванню російського експорту продовольства і добрив лондонським старховиком Lloyd's, а також знову підключити росію до системи SWIFT для міжнародних платежів.

Як відомо, генсек ООН Антоніу Гутерріш написав листа главі МЗС росії Сергію Лаврову, у якому заявив про готовність сприяти у скасуванні деяких ключових санкції проти країни-агресора в обмін на її повернення до Чорноморської зернової ініціативи.

В МЗС України заявили у зв’язку з цим, що послаблення частини санкційного режиму проти рф в обмін на відновлення зернової угоди стане перемогою російського продовольчого шантажу і запрошенням Москви до нових хвиль шантажу.

Україна також наполягає на тому, що потрібно розвивати альтернативний коридор.