Будівництво залізничної ділянки Мостиська-Скнилів від державного кордону з Польщею до Львова стартує у 2024 році.

Про це пише ЦТС, посилаючись на Інтерфакс-Україна.

"Будівництво першої великої ділянки європейської колії, Мостиська-Скнилів. Ми з'єднаємо нашу залізницю з європейською мережею. Це перший проект, ми будуватимемо його вже цього року разом із європейськими партнерами та донорами", - повідомив на форумі "Україна. Рік 2024" віцепрем'єр із відновлення - міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Крім того, цього року планується відкриття кількох пунктів пропуску для автомобільного транспорту на кордоні з Молдовою, Румунією, Угорщиною та Польщею. Також триває процес модернізації 23 пунктів пропуску зусиллями Агентства відновлення.

Зазначимо, що ще у листопаді 2019 року в "Укрзалізниці" оголосили про плани будівництва залізниці європейського стандарту із шириною колії 1435 мм від Скнилова до Мостиськи, що поблизу українсько-польського кордону. А будівництво вузької євроколії (1435 мм) на напрямку Мостиська-Скнилів планували розпочати у 2020 році. 

В грудні 2023 року Агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID) та АТ "Укрзалізниця" уклали Меморандум про взаєморозуміння, що допоможе модернізувати дільницю від станції Мостиська, яка знаходиться на кордоні з Польщею, до Львова (Скнилів). Зокрема, партнерство між УЗ та USAID забезпечить фінансування робіт із побудови нової ділянки загальним обсягом 225 млн доларів.

Роботу над проектом будівництва колії АТ "Укрзалізниця" планувала завершити до кінця 2023 року.