Морські постачання сирої нафти з росії різко відновилися після двотижневих перебоїв. Усього за звітний тиждень (з 29 січня по 4 лютого) 34 танкери завантажили 25,8 млн барелів російської нафти, що приблизно на 6,2 млн барелів більше, ніж минулого тижня, свідчать дані відстеження суден та звіти портових агентів.

Про це пише ЦТС з посиланням на Bloomberg

Рекордні 11 танкерів завершили навантаження сирої нафти ВСТО у порту Козьміно (Приморський край).

В результаті середні щотижневі постачання зросли приблизно на 880 тис. барелів на добу до найвищого рівня цього року. Валова вартість експорту нафти з росії піднялась до 1,79 млрд доларів за минулий тиждень з 1,32 млрд доларів на попередньому тижні.

За останній місяць морські перевезення нафти з росії до 4 лютого зросли до 3,19 млн барелів на день.

Видання зазначає, що російським експортерам доводиться більшою мірою покладатися на власні танкери та тіньовий флот, оскільки грецькі судновласники відмовляються від торгівлі російською нафтою після посилення санкцій США. Число танкерів, що належать Греції, перевозять сиру нафту з рф, впало в січні до 1/5 від рівня, що спостерігався в травні 2023 року.

За даними видання, росія втратила всі свої європейські ринки для експорту нафти: Болгарія - останній покупець у регіоні - з кінця 2023 року нічого не імпортувала.

Водночас постачання азіатським покупцям, включаючи ті, які не мають кінцевого пункту призначення, зросли до 2,86 млн барелів на добу за чотири тижні. Близько 1,1 млн барелів нафти на день завантажувалося на танкери, які прямували до Китаю. На суднах, що прямують до Індії, у середньому вирушало близько 840 тис. барелів на день.

Додамо, що як пише керівник Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко, деяке зменшення експорту сирої нафти з рф в листопаді-грудні 2023 відбувалося переважно по причині потужних  штормів в Чорному морі.

"В січні 2024 почали наздоганяти - зростання з 2,7 до 3,8 млн тонн по нафті (це +41,9%). По нафтопродуктах теж зростання січень до грудня на 19,7% (з 3,5 до 4,1 млн тонн)", - зазначає експерт.