Новий пакет санкцій Євросоюзу проти росії включатиме заборони стосовно флоту танкерів, які перевозять російську нафту, порушуючи запроваджені раніше обмеження.

Як передає ЦТС з посиланням на Економічну правду, про це повідомив міністр закордонних справ Швеції Тобіас Більстрем.

Напередодні зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС у Люксембурзі, міністр закордонних справ Швеції повідомив, що новий, 14-й пакет санкцій проти рф включатиме додаткові кроки проти флоту танкерів, які в обхід санкцій перевозять російську нафту.

"Ми подбаємо про те, щоб включити в нього заборону на імпорт скрапленого природного газу, а також заходи з обмеження російського тіньового флоту", - сказав Більстрем.

Як писав ЦТС, незважаючи на санкції і обмеження, запроваджені західними країнами, морські порти рф в 2023 році збільшили обсяги перевалки вантажів - цей показник збільшився на 5% порівняно з 2022 роком і склав 883,8 млн т.

Значна частка російського морського експорту припадає на нафту і нафтопродукти і дозволяє фінансувати загарбницьку війну, яку рф веде проти України. Приміром, з моменту запровадження механізму ЄС щодо обмеження цін на російську нафту, що перевозиться морем, у грудні 2022 року і до кінця лютого поточного року до портів та рейдових перевалок в країнах ЄС з російських портів Чорного моря було доставлено близько 11,4 млн т (або 82,9 млн барелів) російської сирої нафти. Ще 10,6 млн т росіяни направили з Чорного моря до ЄС у вигляді нафтопродуктів.

У зв’язку з цим в ЄС раніше вже анонсували, що 14-й пакет санкцій, імовірно, міститиме нові обмеження щодо росії у морському секторі.