В травні 2023 року, порушивши ембарго ЄС на імпорт російської нафти і нафтопродуктів, до портів Євросоюзу напряму з російських портів зайшли чотири судна з нафтопродуктами. Ще один танкер зайшов до порту в США.

Як пише ЦТС, таку інформацію надає керівник Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко.

"5 прямих рейсів з нафтопродуктами з портів рф до портів країн ЄС (Саррок, Італія; Агіо-Теодорі, Греція; Рієка, Хорватія; Руан, Франція) та США (Ферлесс-Гіллс, Пенсільванія) виконувалися в травні 2023 танкерами, що належать судновласникам з Греції (4) та США (1)", - повідомив Клименко.

"Більшість порушень (ембарго. - ЦТС) - 17 з 22-х в травні - стосується доставки нафтопродуктів на рейдову перевалку у виключній морській економічній зоні країн ЄС - Греції (16) та Мальти (1)…

9 з 17 рейсів з російськими нафтопродуктами на рейдові перевалки в травні виконувались танкерами, що належать судновласникам Греції", - додав він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в травні до портів ЄС з портів рф також зайшли напряму 2 танкери з сирою нафтою.

Загалом, в минулому місяці експорт російської сирої нафти з портів Чорного моря збільшився і склав 4,97 млн т. Причому, це зростання відбулося за рахунок експорту до країн ЄС.