Колумбійські військово-морські сили оголосили, що захопили найбільше в історії країни спеціалізоване судно наркоторговців.

Про це пише ЦТС з посиланням на The Maritime Telegraph.

У напівзаглибному човні завдовжки 30 метрів і завширшки три метри перевозили майже три тонни кокаїну.

Його затримали, коли він прямував у бік Центральної Америки одним із найінтенсивніших маршрутів незаконного перевезення кокаїну.

Це найбільше напівзанурювальне судно, яке виявлено від початку вилучення 1993 року цього типу плавзасобів у країні.

За три десятиліття ВМС заарештували 228 таких суден, які вирушають із тоннами наркотиків Тихим океаном до США або навіть через Атлантику в Європу.

За оцінками військово-морського флоту, ця конфіскація завдасть збитків наркоторговцям у 103 млн доларів.

Такі човни, прості й легкі, виготовляються підпільно. Вони настільки незначно височіють над поверхнею води, що їх навіть називають субмаринами.

Ці судна досить важко виявити і вони долають великі відстані.

Законодавство Колумбії переслідує використання, будівництво, володіння і транспортування таких напівзаглибних човнів. За це загрожує тюремний строк до 14 років.

photo_2023-05-16_16-37-20

photo_2023-05-16_16-37-20 (2)

Зазначимо, що наркоторговці із країн Центральної та Південної Америки найчастіше використовують саме такі субмарини - кустарного виробництва. Вони або здатні занурюватися на незначну глибину (до 4,5 м), або, будучи напівзанурюваними, залишаються підніматися над водою на кілька сантиметрів. Часто їх виявлення використовується авіація. Нагадаємо, у 2019 році берегова охорона США захопила у міжнародних водах у східній частині Тихого океану подіьний підводний човен, що перевозив кокаїн з Південної Америки. Під час переслідування спецназівцям довелося стрибати на борт субмарини, щоб відкрити люк і зупинити її.

У 2020 році у Колумбії, в рамках спільної операції між Агентством боротьби з наркотиками США (DEA) також було затримано електричний підводний човен, побудований для перевезення наркотиків. Влада заявила, що при повному завантаженні підводний човен міг перевозити близько 6 тонн наркотиків на суму 120 млн доларів.

Українські контрабандисти також вигадують нові способи перевезення своїх вантажів - у 2020 році під час тралення дна Кучурганського лиману, що знаходиться на кордоні України з Молдовою, українські прикордонники виявили за 30 метрів від берега занурений у воду плавзасіб. Ним виявився підводний човен кустарного виробництва. У Держприкордонслужбі тоді висловили припущення, що саморобний підводний човен був сконструйований для потреб контрабандистів і перебував на етапі випробувань, оскільки кількома днями раніше у вказаному районі проводилося тралення і тоді "субмарину" не було виявлено.

Читайте також Транспортні ноу-хау українських контрабандистів