Скасування Євросоюзом мита на українську продукцію ГМК після початку повномасштабного російського вторгнення відкрило для металургійних компаній європейський ринок, що допомогло зберегти обсяги продажу, забезпечити стабільність і працездатність підприємств.

Як пише ЦТС з посиланням на Інтерфакс-Україна, про це заявив керівник із міжнародних зв'язків Групи "Метінвест" Андрій Криль під час Ukraine's Future Summit.

"Насамперед хочеться подякувати Комісії (Єврокомісії - ред.) та Європейському Союзу за скасування заходів торговельного захисту, що діяли на момент російського вторгнення, тому що це допомогло нам зберегти обсяги. Я говорю від імені всіх українських виробників сталі, тому що після скасування цих заходів для нас відкрився ринок, і це допомогло забезпечити стабільність і працездатність наших підприємств", - сказав Криль.

Він висловив сподівання, що відносно вільний доступ українських компаній до європейського ринку буде збережено, оскільки сектор ГМК найбільше постраждав від війни - щонайменше половина українських металургійних потужностей втрачена.

Криль констатував, що кожна тонна продукції, яку метпідприємства країни можуть продати в ЄС, забезпечує робочі місця і зайнятість на стратегічно важливих заводах.

"Однак ми бачимо певні виклики в майбутньому, оскільки на ринку ЄС, як і раніше, присутня певна кількість російської продукції. І ми вважаємо це неправильним. Її необхідно прибрати", - наголосив Криль.

За його словами, незабаром новою перешкодою для українських компаній у роботі на європейському ринку стане вуглецеве мито (CBAM), яке запрацює в повному обсязі через 18 місяців. Топменеджер висловив сподівання, що завдяки діалогу між українським урядом та Єврокомісією ці перешкоди можуть бути подолані, а торговельні потоки залишаться безперебійними.

Раніше генеральний директор Групи "Метінвест" Юрій Риженков заявляв, що в 2024 році ЄС має поширити заборону щодо імпорту російського металопрокату на сляби.

"Що робити європейцям у цій ситуації, чи потрібно підтримувати сталеву галузь країни-агресора заради власного комфорту, чи докласти зусиль, відмовитись від російської продукції та перестати спонсорувати вбивство мирних українців? Запитання зовсім не риторичне. Але точно можна стверджувати, що забезпечення безперебійного та, найголовніше, прибуткового виробництва листового прокату без використання російських напівфабрикатів не лише посильне, а й критично важливе завдання для європейських виробників", - зазначав Риженков.