АТ "НК "Қазақстан темір жоли" повідомляє, що перевезення вантажів залізничним транспортом Транскаспійським міжнародним транспортним маршрутом (ТМТМ) демонструють позитивну динаміку, за січень-березень 2023 року перевезення на маршруті ТМТМ збільшились на 63,7% порівняно з аналогічним періодом минулого року та становили 433,2 тис. тонн, пише ЦТС.

Найбільше зростання у 2,7 рази припало на експорт із Казахстану, імпортні перевезення теж зросли на 22%.

"Мультимодальний маршрут пов'язує низку країн та вимагає кілька перевалок вантажів через морські порти. Спільно з учасниками маршруту щодня вживаються заходи щодо покращення інфраструктури, усунення бар'єрів, збільшення пропускної спроможності коридору та скорочення часу руху вантажів. На сьогоднішній день з Китаю в контейнерах транзитом здійснюються перевезення томатної пасти, хімікатів та обладнання до Південної Європи та Туреччини, з Казахстану йде навантаження у контейнерах кольорових металів, феросплавів, сочевиці, зернових вантажів та багато іншого", - каже керівник АТ "KTZ Express" Кайрат Утяпов.

Розвитку коридору також сприяє реалізація на маршруті великих інфраструктурних проектів, включно з будівництвом інших залізничних шляхів на ділянці "Достик-Мойинти", контейнерного хаба в порту Актау, обвідної залізничної лінії станції Алмати.

Снимок экрана 2023-05-16 103725