У вересні 2024 року АТ "Укрзалізниця" планує презентувати 18 нових контейнерних маршрутів, які стосуватимуться перевезень з України в напрямку і територією країн Європи.

Як пише ЦТС з посиланням на Rail.Insider, про це під час брифінгу 4 квітня повідомив голова правління АТ "Укрзалізниця" Євген Лященко.

"Мультимодальний бізнес - наш основний напрямок. Йдеться про реконструкцію та розвиток терміналів по всій Україні. Зараз будуємо потужну сітку контейнерних терміналів. Будуть нові маршрути крос європейські, які дозолять і європейським і українським клієнтам ефективно працювати. Це буде по суті як єдиний квиток: єдиний тариф і зрозумілий підхід з погляду і швидкостей і ціни", - розповів Лященко про плани УЗ.

Раніше в публікації ЦТС "Контейнеризація вантажопотоків: Яким був 2023 рік для ринку та як основні гравці оцінюють перспективи росту" повідомлялося, що обсяги перевезень вантажів у контейнерах в 2023 році виявилися на 34% більшими, ніж в 2022 році, коли було транспортовано лише 150 тис. TEU. Перед тим, в 2021 році, УЗ перевезла 279,8 тис. TEU.

За номенклатурою товарів найбільше в контейнерах в 2023 році було перевезено зерна - 49% та чорних металів - 17%. За ними йдуть макуха - 14%, та олія - 10%.

Експортні перевезення вантажів в контейнерах в 2023 році склали 124 946 TEU, імпортні - 37 083 TEU, внутрішні - 38 387 TEU, транзитні - 844 TEU.

Як наголосили в "Укрзалізниці" в коментарі ЦТС, мова йде саме про контейнери з вантажами. Тоді як в попередні роки УЗ звітувала про контейнерні перевезення, враховуючи і транспортування порожніх контейнерів.

Також в УЗ в рамках роботи компанії UZ Cargo Poland розглядають можливість придбання фітингових платформ для перевезення контейнерів на мережі залізниць ЄС.