Експорт нафти з росії морським транспортом досяг найвищого рівня цього року.

Про це пише ЦТС з посиланням на Bloomberg.

Зазначається, що морські перевезення російської нафти зросли за тиждень з 4 по 10 березня до 3,7 млн барелів на добу, що є максимумом з початку 2024 року. Середній показник за чотири тижні зріс приблизно на 50 тис. барелів на добу - до 3,36 млн барелів на добу.

Щотижневі поставки були приблизно на 120 тис. барелів на добу вище за середній показник, зареєстрований у травні та червні 2023 року, або приблизно на 420 тис. барелів на добу вище за обсяг, запланований на I квартал.

У вартісному вираженні загальний обсяг поставок нафти підскочив до самого високого рівня з жовтня 2023 року, становивши 1,86 млрд доларів за семиденний період.

Зазначається, що минулого тижня у російському порту Козьміно було завантажено 11 нафтових танкерів.

Відновилися й постачання нафти марки "Сокіл" із порту Де-Кастрі. При цьому човникові танкери здійснюють пряме транспортування на китайські НПЗ, а не перевантажують партії на інші судна для доставки до пунктів призначення.

Постачання нафти на індійські НПЗ залишаються невеликими: 10,5 млн барелів все ще знаходяться у вантажних танках суден, що простоюють у Східно-Китайському морі або на рейді біля китайських портів. 

Постачання російської нафти азіатським споживачам зросло до 2,92 млн барелів на добу за останні чотири тижні порівняно з 2,89 млн у попередній чотиритижневий період. На танкери, що прямували до Китаю, було занурено приблизно 1,37 млн. барелів на добу.

Постачання нафти морським транспортом до Індії в середньому становило близько 1,08 млн барелів на добу.