Загальний експорт російської нафти, попри скорочення постачання нафти "Сокіл", за чотири тижні зріс до найвищого рівня майже за чотири місяці.

Про це пише ЦТС з посиланням на Еnkorr.

Це стало можливим завдяки різкому зростанню постачання нафти "ВСТО", яке компенсувало відсутність "Сокола".

Чотиритижневі середні обсяги постачань перевищили експортний показник приблизно на 190 тис. барелів на день (б/д). Щотижневий обсяг постачання зріс на 365 тис. б/д - до 3,5 млн барелів на день, що на 215 тис. б/д вище від цільового показника.

Тимчасова відсутність вантажів "Сокола" пояснюється нестачею танкерів, необхідних для перевезення нафти. Нафтопереробники Індії побоюються санкцій США і скаржаться, що постачання занадто дорогі.

Хоча цього місяця в Індію було доставлено три вантажі з нафтою "Сокіл", а кілька інших було переспрямовано у Китай, ще щонайменше 14 вантажів - загальним обсягом близько 10 млн барелів - усе ще перебувають на суднах.

Вартість російського експорту нафти зросла до тритижневого максимуму, збільшившись за сім днів до 25 лютого до 1,73 млрд доларів з 1,55 млрд доларів попереднього тижня. При цьому середній дохід за чотири тижні продовжив зростати, збільшившись на 115 млн доларів - до 1,7 млрд доларів на тиждень.

Близько 1,45 млн барелів нафти на день завантажували на танкери, що прямували у Китай. Морський імпорт азійської країни збільшився на 800 тис. б/д нафти. Вона постачається з росії трубопроводами або безпосередньо, або через Казахстан.

Потоки на суднах, що подають сигнали в пункти призначення в Індії, становлять у середньому близько 905 тис. б/д.

Очікується, що й китайські, й індійські показники зростатимуть у міру того, як порти розвантаження звільнятимуться для суден, які наразі не вказують кінцевих пунктів призначення.