В Німеччині консорціум у складі компаній Heiterblick (виробник трамваїв) та Flexiva Automation & Robotik, а також Технічного університету Хемніца розпочав реалізацію проекту HyTraGen, спрямованого на розробку трамвая з живленням від водневих паливних елементів.

Про це пише ЦТС з посиланням на Railway Gazette.

Опробувати вагон планують у Герлиці 2026 році.

Основними завданнями проекту стали інтеграція системи паливних елементів у конструкцію вагона трамвая та розробка технології заправки воднем.

Проект виконується за фінансової підтримки Міністерства транспорту та цифровізації Німеччини (BMVD) у розмірі 8 млн євро, з яких 1,2 млн євро виділено Технічному університету Хемніца.

Результати проекту планують використати для організації виробництва у Саксонії трамваїв на водневому паливі.

Одна з цілей проекту полягає у розробці максимально полегшеної конструкції, яка дозволить зберегти ту саму масу, що й у традиційного вагона з живленням від контактної мережі, незважаючи на додавання модулів паливних елементів та резервуарів для зберігання водню.

У 2019 році компанія  Hörmann Vehicle Engineering (дочірнє підприємство компанії Heiterblick) розробила трамвай з живленням від водневих паливних елементів, що вже експлуатується в країнах Азії.