Військово-морську місію Євросоюзу для захисту вантажних суден від нападів хуситів у Червоному морі очолить Греція.

Як пише ЦТС, про це напередодні повідомила грецька газета Кathimerini.

Штаб операції, яка отримала назву Aspides, пропонується розмістити в грецькій Лариссі, де розташована військова база.

"Я поінформував моїх колег про готовність Греції взяти на себе командування місією і запропонувати військову базу в Ларіссі для розміщення штабу місії. Наша пропозиція була сприйнята позитивно", - заявив міністр оборони Греції.

Крім головного штабу, буде також працювати оперативне командування безпосередньо на кораблях, що братимуть участь в місії. Очолити його можуть Франція або Італія.

Як повідомлялося раніше, щонайменше сім країн ЄС готові надати для цього кораблі або літаки. Зокрема, у Бельгії вже заявили про готовність надати фрегат. Очікується, що так само вчинить і Німеччина. Місія має розпочатися до 17 лютого.

Нагадаємо, що єменські хусити, підтримувані Іраном, наприкінці минулого року почали атакувати торговельні судна в Баб-ель-Мандебській протоці на вході до Червоного моря. На тлі частіших атак у Червоному морі та Аденській затоці транспортні компанії почали перенаправляти судна з близькосхідного регіону на довший маршрут в обхід Африки. В середині грудня США оголосили про початок спільної операції десяти країн задля безпеки морського руху в Червоному морі. Операція має назву "Охоронець добробуту". Це багатонаціональна ініціатива під егідою об'єднаних морських сил.

Читайте також Обхідні маневри: Як криза у Червоному морі та проблеми Панамського каналу впливають на морську торгівлю