Партнер Агентства відновлення - Проект USAID "Економічна підтримка України" в рамках спільної роботи щодо модернізації пунктів перетину кордону з Молдовою, Польщею, Словаччиною та Румунією оглянув 20 з 42 українських дорожніх, залізничних та портових КПП.

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України.

"Це важливо для покращення ефективності логістики експорту вантажів", - йдеться в повідомленні. 

У грудні 2023 року команда представників Проекту USAID разом з підрядниками з Green Powered Technology та CDM Engineering відвідала 7 з 43 пріоритетних пунктів пропуску в Одеській та Чернівецькій областях.

Загалом команда вже оглянула 20 з 42 українських КПП, а це 48% з пріоритетних пунктів для Проекту USAID.

Команда визначила та оцінила потреби для розробки списку з обсягу робіт, кошторисів, технічних специфікацій та планів впровадження на різних пунктах пропуску.

Також метою є визначення основних робіт, які потрібно провести для покращення функціонування цих пунктів. Заплановане швидке оновлення, яке вже розпочали зі встановлення знаків, барикад та оновлення освітлення на чотирьох пріоритетних пунктах пропуску. 

"Розбудова КПП і покращення їх пропускної спроможності - один з пріоритетних напрямків роботи Агентства відновлення. З початком повномасштабної війни та блокування портів навантаження на автомобільні дороги і пункти пропуску зросло в рази, а інфраструктура виявилася не готовою до таких обсягів вантажів. Спільно з нашими партнерами працюємо над тим, аби модернізувати, оновити і підвищити ефективність КПП. У подальшому плануються також капітальні ремонти, реконструкції і відкриття нових пунктів пропуску", - зазначив голова Агентства відновлення Мустафа Найєм.

У 2023-2026 роках Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) має намір виділити 115 млн доларів на підтримку Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України, "Укрзалізниці" та Державної митної служби України з метою модернізації пунктів перетину кордону України з Польщею, Угорщиною, Румунією, Молдовою та Словаччиною для збільшення обсягів торгівлі, експорту зерна.