В ООН назвали тривожним рівень ударів і атак росії по українській припортовій інфраструктурі, що послідували за рішенням рф вийти з Чорноморської зернової ініціативи.

"Рівень руйнувань вражає. Це не гуманно, що росія, крім виходу з угоди, наразі атакує порти на Дунаї. Вони були альтернативою для експорту", - сказано в заяві Управління ООН з координації гуманітарних питань (УКГП), яку цитує Інтерфакс-Україна.

Разом з тим, в УКГП заявили, що ООН зобов'язується продовжувати переговори щодо відновлення зернової угоди.

Раніше стало відомо, що генсек ООН написав таємного листа главі МЗС росії Сергію Лаврову, у якому заявив про готовність сприяти у скасуванні деяких ключових санкції проти країни-агресора в обмін на її повернення до зернової ініціативи.

Коментуючи це, в МЗС України заявили, що міжнародна спільнота має працювати над поверненням росії до виконання своїх зобов’язань, а не посилювати її відчуття безкарності та заохочувати до нової агресії, пропонуючи такі суттєві поступки.

Тим часом, Москва та Анкара нібито домовилися про те, що рф поставить до Туреччини 1 млн т зерна за пільговими цінами за фінансового сприяння Катару. Зерно доставлять морем орієнтовно 40 суден, в Туреччині воно буде перероблене та далі постачатиметься на світові ринки. Деталі угоди ще узгоджуються.

Паралельно росія продовжує нищити українську припортову інфраструктуру, знижуючи таким чином можливості для експорту продукції АПК Україною, як ключовим конкурентом на цьому ринку. Після виходу з зернової угоди, за два місяці, російськими обстрілами знищено або пошкоджено 105 об’єктів портової інфраструктури.